Familia care și-a cumpărat un buncăr nuclear și l-a transformat în locuință. Cum arată locul

de: Anca Lupescu
06 07. 2023

Timp de ani de zile, familia Romero a trăit un vis suburban. Aveau o casă cu o curte în Niagara Falls, New York. Apoi, s-au mutat în Peachtree City, Georgia, unde cei patru copii ai lor își petreceau verile înotând în piscina din cartier, a povestit Ruben Romero pentru Insider.

Familia care a transformat un buncăr nuclear în casă

Dar visul suburban a dispărut, a spus Romero, și au decis că își doreau un loc neconvențional pe care să îl numească acasă.

Familia de șase persoane s-a gândit să cumpere o insulă îndepărtată, să transforme un autobuz școlar în casă sau să cumpere o rulotă pentru a călători în lume.

Apoi, Romero a dat peste cineva care transformase un buncăr abandonat într-o casă. L-a vizitat pe proprietar, a vizitat buncărul și s-a îndrăgostit de acest concept.

Familia s-a hotărât să își cumpere unul.

După ani de vizitat și oferte pentru mai multe buncăre, au cumpărat în cele din urmă unul și s-au mutat în noua lor casă – un buncăr subteran de 6.000 de metri pătrați – în 2020.

Ultra-bogații au construit buncărele de teama unei viitoare apocalipse, iar guvernele au construit buncăre pentru a proteja oficialii politici și militari în situații de urgență, potrivit Newsweek.

@undergroundliving From suburbia to bunker living! ##homerenovationlife##upgrade##bunker##undergroundliving##homeupgrade ♬ Level Up – Ciara

Dar pentru Romero și familia sa, traiul într-un buncăr nu este un motiv de teamă sau de supraviețuire. Este vorba de a trăi într-un spațiu neobișnuit.

 „M-am îndrăgostit sincer de acest spațiu”, a spus bărbatul.

Sute de buncăre masive construite în țară

Între anii 1950 și 1990, compania de comunicații AT&T a construit sute de instalații subterane în întreaga țară, potrivit Centrului pentru interpretarea utilizării terenurilor. Printre acestea se numărau buncăre masive concepute pentru a menține comunicațiile deschise în întreaga SUA în cazul unui atac nuclear, relatează aceeași sursă.

Romero și familia sa au vizitat trei buncăre AT&T înainte de a cumpăra unul în centrul SUA pentru „aproximativ prețul mediu al unei case”, adică în jur de 300.000 de dolari, a declarat el, conform businessinsider.

Romero a declarat că băncile au refuzat să acorde un împrumut pentru buncăr, așa că familia a lucrat cu vânzătorul pentru a stabili un plan de plată a ipotecii.

„Ne-am luat toate economiile de-o viață – totul, practic ultimul nostru bănuț și încă ceva – și am cumpărat buncărul”, a spus Romero.

Casa familiei Romero are aproximativ 6.000 de metri pătrați, cu tavane înalte. În interior, familia Romero are o trapă de evacuare și patru camere principale. Există, de asemenea, o cameră cu ventilatoare, o cameră cu pompe și un mezanin.